Com posar la taula - La Cuina de la Magda i el Alfredo

Go to content

COM POSAR LA TAULA

Per posar la taula, hem de pensar en el menjar o sopar que oferirem. Si es tracta d'un dinar informal, tot ha de ser informal, començant pel menjar. Però si es tracta d'un dinar de compromís o formal, us donem unes pistes per sortir airosos. La senzillesa és la millor opció. No cal complicar-se. Dediqueu temps amb antelació per preparar la taula: el menjar és important, però la taula és la presentació.

Parlem de coses a tenir en compte:

1.- Les estovalles és el vestit principal de la taula. El millor és utilitzar unes estovalles, oblideu estovalles individuals i estovalles de paper. És molt recomanable utilitzar un sota-estovalles, que serveix per a diverses coses importants: evitar que les estovalles no rellisqui, protegir la taula de menjars calents, evitar humitats pel vessament de líquids (sempre es vessa alguna copa o got), protegir la taula de cops i evitar sorolls durant el servei de taula. Les estovalles ha de cobrir al complet la taula, però sense penjar fins a terra. La regla general és que només ha de penjar, com a molt, un terç de la distància que hi hagi des de la taula fins al terra. Intenteu que els tovallons vagin a joc amb les estovalles i que siguin de tela.

2.- Col·locació de plats i coberts: abaix hi ha un gràfic on podem veure la forma de disposar per comensal els plats i els coberts en una taula: El ganivet es col·loca a la dreta del plat, amb el tall cap a dins. La cullera es col·loca a la dreta del ganivet amb la concavitat cap amunt. I la forquilla es col·loca a l'esquerra del plat, amb les puntes cap amunt. La utilització és molt senzilla: es comença utilitzant els coberts més allunyats del plat (de fora cap a dins). Els coberts de postres es col·loquen a la part superior del plat, i en altres ocasions només es posen en el moment de servir les postres. Els coberts es col·loquen a 2 o 3 centímetres de distància a cada costat del plat.

3.- La Cristalleria: Les peces bàsiques amb les que hem de comptar en una cristalleria són: copes d'aigua, copes de vi i copes de cava. Un petit secret: les copes, i qualsevol peça de vidre, queden molt brillants si les frega amb una combinació d'aigua amb vinagre i es deixa assecar en un escorredor, sense fregar-la amb cap drap. La copa d'aigua es posa a l'esquerra del comensal i la copa de vi a la dreta, per sobre del plat, o en tot cas al seu costat esquerre. I finalment, no utilitzi la copa com argolla.

4.- Adorns i detalls: La senzillesa i l'originalitat són el segell de l'elegància. Unes flors silvestres en un gerra, un parell d'espelmetes, el nom dels comensals, o una targeta amb el menú, poden ser algunes idees per fer un muntatge original.

Back to content